Jorian Vlot

Orgelles

Om orgel te leren spelen is het noodzakelijk dat er thuis of in een kerk een geschikt instrument is om op te oefenen. De beginnende leerling heeft tenminste een (elektronisch) orgel zonder pedaal, een keyboard of een piano nodig. De moderne keyboards hebben een aantal "voices" met orgelklanken. De gevorderde orgelleerling heeft een (elektronisch) orgel met een (liefst 30-tonig) pedaal nodig. Klik hier om een gevorderde leerling te zien en horen spelen.

Voor de beginnende orgelleerling wordt vrijwel altijd voor een pianomethode gekozen. Deze zijn veel kindvriendelijker dan de bekende orgelmethodes. De laatste jaren is het spelen van liederen met akkoordsymbolen erg populair. De melodie is genoteerd en wordt met de rechterhand gespeeld. Boven de melodie staan akkoordsymbolen. Met de kennis daarvan, samen met afspraken die op de les gemaakt worden, wordt de begeleiding gespeeld met de linkerhand en de voeten. Zo kunnen leerlingen vanaf ongeveer acht jaar al pedaal leren spelen. Klik hier voor een opname daarvan.

Om een goed organist te worden is aanleg nodig maar doorzettingsvermogen en discipline zijn minstens zo belangrijk. Het is heel belangrijk dat er voldoende geoefend wordt en dat de manier van oefenen effectief is.